Hooggevoeligheid bij kinderen

 

De kenmerken van hooggevoelige kinderen ( en volwassenen):

 

Zij hebben een grote innerlijke belevingswereld, pikken veel signalen op uit de omgeving, zijn zeer gevoelig voor smaak, geuren en kleuren, kunnen zeer ontroerd raken door mooie muziek/kunst, zijn zorgzaam en bewust, doen dingen graag in hun eigen tempo, hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken, houden van rust en stilte, dromen en fantaseren veel en voelen stemmingen van anderen goed aan.

Wanneer er teveel prikkels zijn, ze veel indrukken moeten verwerken, kan er het gedrag veranderen. Driftbuien, woedeaanvallen, huilbuien, zich terugtrekken.... tekenen van overprikkeling en tijd voor rust, ontspanning en structuur.

 

De term HSP  (high sensative person) komt uit de psychologie en is in 1996 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe             dr. Elaine N.Aron. Mensen met hooggevoeligheid leven intenser dan de gemiddelde mens, worden meer geprikkeld dan anderen.          Aron beschouwt hooggevoeligheid als kracht.

 

Er zijn twee soorten hooggevoeligheid: Eén is de mens met hooggevoeligheid die tevreden is met zijn leven en niet snel naar iets nieuws zoekt. De ander is nieuwsgierig naar nieuwe dingen, maar tegelijk ook heel erg op zijn hoede en behoedzaam. Het steeds op zoek zijn naar iets nieuws, het daarbij oppikken van veel prikkels maakt hem/haar snel uitgeput.

 

Om meer inzicht te krijgen in hooggevoeligheid, de kwaliteiten en valkuilen, en om hiermee om te gaan wordt regelmatig de workshop Hooggevoelig. En dan? gegeven.

 Er worden praktische en energetische tips gegeven hoe om te gaan met je hooggevoelige kind, en er is ruimte om vragen te stellen.

 

Na aanmelding ontvang je een mail met praktische informatie.