Focussen

 

Focussen is een eenvoudige techniek  die je leert zien en ervaren hoe persoonlijke problemen en vragen concreet in je lichaam merkbaar zijn, hoe geest en lichaam samenwerken.

Het gaat om wat je innerlijk doet. Het denken en analyseren wordt even stopgezet. Je aandacht moet in je lichaam zijn omdat gevoel van ‘het’  klopt’ of ‘het past’ te kunnen waarnemen.


Je hebt een vaag gevoel dat er iets niet klopt, maar weet niet wat, of je voelt iets in je lichaam maar kunt niet achterhalen waar het vandaan komt. Door middel van specifieke stappen richt je de aandacht op je gevoel en dat leidt tot een innerlijke verandering (verschuiving genoemd). Daarna zul je de situatie anders ervaren.


Focussen is een veranderingsproces, dat je lijfelijk ervaart.
Focussen is een ervaringsmethode, niemand kan beoordelen welk proces zich in de innerlijke wereld van een ander afspeelt, en hoe dat gaat. 

Focussen is een methode die iedereen kan leren, een zelfhulpmethode.

Focussen is een spirituele en ook realistische manier van omgaan met al datgene wat nog niet genoeg gehoord is in je, wat nog onbewust is. Het (h)erkennen van al wat je in jezelf kunt ervaren geeft nieuwe energie, die je kunt integreren in je dagelijkse bestaan. Zo word je steeds meer wie je in wezen bent.

Focussen is geen wondermiddel, het geeft geen snelle genezing. We volgen de natuurlijke weg.


Focussen kan op veel gebieden worden toegepast. En is je hele leven toepasbaar.

De techniek is bedacht door Eugene T. Gendlin.

 

 

Focussen helpt:
Als je duidelijker zou willen weten wat je voelt en wat je wilt.
Als je wilt leren omgaan met overweldigende gevoelens.
Als je je wilt bevrijden van blokkades.
Als je minder last wilt hebben van zelfkritiek en wilt leren meer van jezelf te houden zoals je bent.
Als je heldere en ter zake doende beslissingen wilt nemen.