Mindfulness

 

Bij Zeestroom wordt een Training Mindfulness gegeven.                                                                                                                      Gericht op het ervaren van innerlijke rust en het doen van oefeningen die toepasbaar zijn in het dagelijks leven.
Je ontwikkelt de vaardigheid om met milde aandacht aanwezig te zijn in het nu, in de situatie die zich voordoet, op het moment dat de situatie zich voordoet.

 Mindfulness of aandachtraining is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, moleculair bioloog. Door de combinatie van oosterse meditatietechnieken met moderne inzichten uit de westerse psychologie is mindfulness een praktische toepassing van meditatie.

Toepasbaar op het werk, thuis, in relaties en bij spanning of stress. Mindfulness is geen techniek of therapie. Mindfulness is een verzameling van technieken, die ons trainen om aandachtig te zijn in alles wat we doen en denken. We trainen ons met mindfulness voortdurend bewust te zijn van wat er hier en nu gebeurt.


Mindfulness is een vaardigheid voor het leven. Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness betekent bewust aandachtig zijn in het hier en nu. Dat blijkt niet makkelijk in ons drukke leven. We doen veel uit gewoonte, op de automatische piloot. De aandacht voor het NU is er niet, we zijn bezig met wat is gebeurd en wat nog moet.


Toch kennen we ook ervaringen van volledig aanwezig zijn: De adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht. Je voelt je vrij en gelukkig. Je ervaart innerlijke rust.


Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Door het oefenen van openheid, acceptatie, loslaten, vriendelijkheid en mildheid ontstaat ruimte om vanuit innerlijke rust te leven.