Hooggevoeligheid

 

Hooggevoeligheid of HSP (hoog sensitief persoon)

De term HSP komt uit de psychologie en is in 1996 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N.Aron. Mensen met hooggevoeligheid leven intenser dan de gemiddelde mens, worden meer geprikkeld dan anderen. Aron beschouwt hooggevoeligheid als kracht.

 

Er zijn twee soorten hooggevoeligheid:  

Eén is de mens met hooggevoeligheid die tevreden is met zijn leven en niet snel naar iets nieuws zoekt. 

De ander is nieuwsgierig naar nieuwe dingen, maar tegelijk ook heel erg op zijn hoede en behoedzaam. Het steeds op zoek zijn naar iets nieuws, het daarbij oppikken van veel prikkels maakt hem/haar snel uitgeput.

 

De kenmerken van hooggevoelige mensen: Zij hebben een grote innerlijke belevingswereld, pikken veel signalen op uit de omgeving, zijn zeer gevoelig voor smaak, geuren en kleuren, kunnen zeer ontroerd raken door mooie muziek/kunst, zijn zorgzaam en bewust, doen dingen graag in hun eigen tempo, hebben meer tijd nodig om indrukken te verwerken, houden van rust en stilte, dromen en fantaseren veel en voelen stemmingen van anderen goed aan.

 

Healing, Bach bloesem remedies en hooggevoeligheid.

Eén van de kenmerken van hooggevoeligheid is het overmatig oppikken van zintuigelijke signalen uit de omgeving, waardoor klachten kunnen ontstaan als pijn, hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, slaapproblemen, (oor)suizen, nek-schouder-rug-klachten, gewrichtspijnen, kramp, cara, buikpijn, angst, gebrek aan zelfvertrouwen en stress. Medisch gezien is er vaak niets te vinden.

 

Therapeutic healing kan veel betekenen en veranderen voor mensen met hooggevoeligheid. Omdat de energiestroom rondom je lichaam zich beter verspreid en opgeschoond wordt, zullen opgedane prikkels beter verwerkt worden. Daarbij worden adviezen en oefeningen gegeven om je beter af te kunnen schermen voor de vele prikkels van buiten. Door de combinatie van healingsessies, oefeningen en adviezen, zullen klachten verminderen/verdwijnen en zal je je energieker gaan en blijven voelen en minder uitgeput raken.

 

Bachbloesemremedies kunnen helpen bij klachten als bijvoorbeeld vermoeidheid, spanning en slaapproblemen bij hooggevoeligheid.  Zie voor meer informatie hierover onder het kopje Bach bloesem remedies.
De ervaring leert dat  healing, adviezen, oefeningen eventueel gecombineerd met Bachbloesems, je een beter gevoel geven en je beter zult leren omgaan met je hooggevoeligheid. De kwaliteiten van hooggevoeligheid komen dan meer naar voren.

 

Regelmatig wordt de workshop Hooggevoelig. En dan? gegeven om je meer inzicht te geven in je hooggevoeligheid, met praktische en energetische tips hiermee om te gaan